Menu Sluiten

Ervaringen van professionals met de Zweedse Spijkermat

Laat je gedachten en zorgen los door op de spijkermat te gaan liggen

Prinses Märtha Louise van Noorwegen heeft een boek geschreven met de titel: "Hooggevoelig geboren" staat onder andere: Koop een spijkermat Uit Hooggevoelig geboren: ‘Mijn ervaring is dat veel hoogsensitieve mensen zo veel van de wereld om zich heen in zich opnemen dat het na een enerverende dag lastig voor hen kan zijn om in slaap te vallen. (…) Wij hebben iets gevonden dat ons verder heeft geholpen. We hebben spijkermatten aangeschaft. Ja, je las het goed. Spijkermatten. Ik kan je geruststellen: de spijkers zijn lang niet zo lang en pijnlijk als die waarop de Indische yogagoeroes liggen. Het zijn korte plastic spijkertjes en de mat heeft de grootte van een middelgrote handdoek. We nemen onze spijkermatten overal mee naar toe als we op reis gaan in binnen- en buitenland. Ik heb er één in onze ‘hytte’ en één thuis. Als we op tournee zijn en we op een ochtend om vijf uur wakker worden en niet meer kunnen slapen, hoeven we alleen maar op de spijkermat te gaan liggen en voelen we hoe we de gedachten en zorgen loslaten.'
De 'originele Zweedse Spijkermat' is een waardevol hulpmiddel om zelfheling te bevorderen en gezond te blijven. In eerste instantie doet een spijkermat je denken fakirs en spijkerbedden en veel mensen vragen zich dan ook af of een spijkermat wel iets voor hen is. Maar als je het eenmaal hebt geprobeerd, weet je direct hoe stimulerend en vitaliserend het werkt. Op je lichaam zitten heel veel reflexpunten die in contact staan met je organen. Deze worden gestimuleerd als je op de spijkermat ligt, wat vervolgens de orgaanfuncties bevordert. Zelfs het immuunsysteem wordt geactiveerd. Ik raad het iedereen aan die actief wil meewerken aan het verkrijgen of behouden van gezondheid, vitaliteit en welbevinden. Het heeft geen schadelijke effecten en meer dan 100 positieve gezondheidsbevorderende effecten!

Osteopathie en de originele Zweedse Spijkermat

Als osteopaat spoor ik het lichaam aan om op eigen kracht te herstellen. Een gebalanceerde leefstijl speelt hier een grote rol in. Goede nachtrust is naast voeding en bewegen een van de basisfuncties die van belang zijn hierbij.

Ik bied in mijn praktijk hulpmiddelen aan die mijn patiënten kunnen helpen bij een betere leefstijl, daarom ook de originele Zweedse Spijkermat. De mat zorgt voor een natuurlijk herstel van lichaam en geest. Het kan je helpen bij pijn, laat je diep ontspannen en lekker slapen.Ik ben van ‘practice what you preach’ en gebruik de spijkermat zelf regelmatig. Ik vergelijk het met het nemen van een ijsbad (zoals bij de Wim Hof Methode). In het begin is het oncomfortabel en gevoelig, maar op het moment dat het je lukt om je ademhaling te controleren en je verzet tegen het onaangename gevoel los te laten, kom je in een diepe ontspanning en zak je als het ware dieper in de mat. Dit geeft een diepere relaxatie van je spieren en je fascia/ bindweefsel. 
Een ander groot voordeel is dat de sensorische input zo intensief is, dat je geen andere mogelijkheid hebt om je aandacht bij je lichaam te hebben en niet in je hoofd. Dus het werkt ook nog meditatief.
 De spijkermat is een waardevolle aanvulling op mijn behandeling, zodat patiënten zelf kunnen leren hun leefstijl te beïnvloeden.


Er zijn verschillende spijkermatten op de markt, maar deze zijn vaak niet zo duurzaam en hebben vaak een minder intense werking. De Zweedse Spijkermat is 100% recyclebaar kunststof is gemaakt en in Zweden zelf is gefabriceerd. Ook belangrijk voor mij!

Reset van het brein met de originele Zweedse Spijkermat

In mijn praktijk adviseer ik geregeld de spijkermat voor een ‘reset’ van het zenuwstelsel.

Dit advies is gebaseerd op het gegeven dat de huid het grootste ‘orgaan’ van het lichaam is en daarmee invloed kan worden uitgeoefend op het zenuwstelsel.

Door drukte, spanning, negatieve ervaringen etc. kan het zenuwstelsel ontregeld raken en overmatig reageren op prikkels. ‘We kunnen niet meer echt ‘tot rust’ komen’. Dit heet een stresstype 1. Er ontstaat een permanente ‘staat van paraatheid’ die tot vermoeidheid en andere klachten kan leiden. Om dit te corrigeren zijn er verschillende mogelijkheden. We kunnen aan coaching doen; keuzes maken op het gebied van werk, overvolle agenda’s of prive. Zeer nuttig uiteraard. Daarnaast kunnen we kijken hoe we tot een ‘reset’ kunnen komen van dit overprikkelde zenuwstelsel. Dit kunnen we doen door weer diepe ontspanning te ervaren. Om daartoe te komen is niet eenvoudig want er is immers een overprikkeld brein. Je kunt een maand op vakantie gaan naar Lapland en dat zal zeker helpen, maar praktisch vaak lastig.

Een goed alternatief is om te leren ontspannen in gevoelige negatieve prikkels. Als je dat op een goede lichamelijke manier doet kun je het uiteindelijk ook makkelijker toepassen op mentale vlakken. Je leert je uiteindelijk beter te ontspannen in mentaal ingewikkelde situaties.

Het principe is als volgt:

  1. Leer ontspannen in de buik te ademen met een uitademing die 2 x zo lang duurt als de inademing (coherent breathing).

  2. Pas deze ademtechniek toe bij fysiek ongemakkelijke prikkels. Mogelijkheden zijn kouder douchen of de Zweedse Spijkermat.
  3. Zorg dat je geen schrikreacties krijgt en ontspant in de ongemakkelijke prikkels voor tenminste 20 minuten per sessie.
  4. Blijf dit tenminste 5 weken doen zodat het ‘plastische brein’ gereset wordt.
  5. Pas de ontspanningsbeheersing toe in sociaal belastende situaties.

Succes!

Wonder boven wonder raak je inderdaad ontspannen

Hier op de redactie zijn we dol op producten testen. Maar een spijkermat, dat klinkt niet bepaald aantrekkelijk. Hoe kunnen spijkers in je rug nou zorgen voor ontspanning? Het duurt een poos voordat iemand van de redactie het überhaupt aandurft.
Wat is het?
De flexibele Zweedse Spijkermat heeft kunststof noppen die moeten zorgen voor een druk in je rug. Hierdoor zou je lichaam fijne stofjes als endorfine en oxytocine aanmaken en dat helpt weer tegen pijn en zorgt voor ontspanning. Er is een versie met harde spijkers en met zachtere spijkers. Wij hebben een combinatie daarvan gekregen. Hoe werkt het?
Ik moet wel wat moed verzamelen, maar daar ga ik dan. Als je de 'spijkers' te hard vindt, kun je er een handdoek overheen leggen, dus ik zoek een lekker dik badlaken uit. Ook doe ik een T-shirt aan en voor de zekerheid ook maar een trui. Ik heb écht niet genoeg 'Tjakka' in mijn bloed om zomaar 40 minuten op spijkers te gaan liggen.
Maar zoveel stof, dat werkt niet. Nu voel ik helemaal niks! Dan maar alleen een T-shirt. Dan voel ik de punten goed; al vind ik het gevoel wel naar. Hier was ik voor gewaarschuwd. Mij is beloofd dat dit na 15 minuten wegtrekt. Lijdzaam staar ik een kwartier naar mijn wekker. Hoe langzaam kunnen minuten gaan.Toch blijk ik het volgende moment te zijn ingedommeld. Ineens lig ik er al 40 minuten op! Wat doet het?
Wonder boven wonder raak je inderdaad ontspannen door de 'spijkers' en mijn doorbloeding lijkt inderdaad wel gestimuleerd, alsof iemand me had gemasseerd. Maar sceptisch als ik ben, denk ik dat een half uur verplicht liggen me ook wel had laten ontspannen.
De spierpijn lijkt ook afgezwakt, maar ik moet denken aan het tandartstrucje; als je pijn aan je gebit hebt, helpt het om hard in je arm te knijpen. Dan raken je hersenen afgeleid van de steken in je mond. Nu heb ik geen pijn meer in mijn spieren, omdat mijn hele rug geprikkeld is en lichtjes gloeit. Of daar nu echt oxytocine en serotonine aan te pas komt? Geen idee.
Conclusie:
Hoe dan ook: de mat doet wat hij moet doen. Er is tevens een voetenmatje in de serie en ook deze lost zijn beloftes in. Na 20 minuten met mijn voetzolen op het matje te hebben gerust, voelen ze ineens weer heel licht. Wel een nadeel: het eerste kwartier is zo doorbijten, dat de matjes onterecht vaak in de kast blijven. Zonder klachten zijn het geen dingen die ik graag gebruik.
Geweldige ervaring! Het werkt echt! Gemiddeld geven de gebruikers 8,5 aan de Spijkermat als waardering.