Menu Sluiten

Ontstaan van de Zweedse spijkermat

De Zweedse Spijkermat is uit nood geboren

De originele Zweedse Spijkermat is in Zweden ontwikkeld op basis van het aloude principe van het Indiase spijkerbed. In India wordt de traditionele spijkermat of fakirmat al duizenden jaren gebruikt voor ontspanning, meditatie en yoga door fakirs en yogi’s. Vele factoren duiden erop dat de druk van de spijkers tegen de rug ervoor zorgt dat het lichaam zelf endorfine en oxytocine gaat aanmaken.

Voor uitvinder en fabrikant van de originele Zweedse Spijkermat, Susanna Lindelöw, was het bedenken en maken van een goede spijkermat aanvankelijk nog eigenbelang. “Al vele jaren leed ik zelf chronische pijn in mijn rug en had ik terugkomende spit. Ik werd behandeld door artsen en chiropractors, ik stretchte regelmatig, kreeg fysiotherapie en deed oefeningen om de rugspieren te versterken. Waarschijnlijk heb ik het meeste wel geprobeerd. En af en toe voelde mijn rug bijna goed, maar na verloop van tijd kwam de spit terug en de pijn verdween nooit helemaal.”

“Tijdens de herfst van 2004 las ik over de ontspannende en pijnverlichtende eigenschappen van de spijkermat. Ik ging op jacht naar zo’n mat en ontdekte al snel dat er nergens in de wereld één te vinden was waarbij de druk van de spijkers aanpasbaar was. Wel stuitte ik op veel tips en aanwijzingen over hoe je je eigen Indische fakirspijkenmat kon maken. In het kort kwam het erop neer dat je 2 hardboardplaten moest gebruiken en honderden metalen spijkers.”

“Uiteindelijk besloot ik om zélf een echte Indische spijkermat te maken. Maar hij moest mild en zacht zijn in het gebruik, dus niet de huid kapot prikken. De druk van de spijkermat moest te regelen zijn, bijvoorbeeld door zijn flexibiliteit en door het gebruik van een dun stuk stof. De mat moest hygiënisch zijn, en gemakkelijk te reinigen. En de mat moest aangepast kunnen worden aan vorm van het lichaam.”

“Het is spannende reis geworden van idee tot de vervaardiging van een product dat mijzelf en tegenwoordig vele anderen helpt. De Zweedse Spijkermat is inmiddels niet meer alleen verkrijgbaar in Zweden, maar is nu ook bezig met zijn intrede over de hele wereld, inclusief Nederland.”

Made in Sweden by Svenska Spikmattan AB

Geweldige ervaring! Het werkt echt! Gemiddeld geven de gebruikers 8,5 aan de Spijkermat als waardering.