Menu Sluiten

Spijkermat onderzoek

Samenvatting onderzoek naar werking spijkermat

Behandeling met spijkermat heeft gunstige effecten op pijn

Onderzoeksomstandigheden

Het eerste onderzoek naar de werking van behandelingen met de spijkermat is uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van psycholoog Anette Kjellgren van de Universiteit van Karlstad, in samenwerking met de pijnkliniek van het Central Hospital in Karlstad. De studie werd goedgekeurd door de regionale ethische commissie en werd afgerond in de zomer van 2010. In het voorjaar van 2011 zijn de uitkomsten van het onderzoek gepubliceerd in het ”Alternative Medicine Studies” scientific journal.

Tijdens de pilot-studie werd gebruik gemaakt van de originele Zweedse spijkermat en de Russische spijkermat. Het doel was om het effect te meten van gebruik van de spijkermat bij spierpijn in rug, nek en schouders, bij stress, angst, depressie en slaapproblemen. De deelnemers aan het onderzoek leden gemiddeld 16 jaar aan chronische pijn. De testgroep bestond uit 36 personen en werd verdeeld in een experimentele groep deelnemers (die gebruik maakten van de spijkermat) en een controle-groep die tijdens de studie er geen gebruik van maakte.

De studie duurde drie weken en de experimentele groep lag gedurende die periode 15 minuten per dag op een spijkermat. Na iedere behandeling werden beoordelingsformulieren ingevuld. Op dit formulier werd aangegeven hoe men de eigen pijn, depressie, angst etc. ervoer.

Feiten over de spijkermatten gebruikt tijdens de test

In het onderzoek is gebruik gemaakt van twee verschillende type spijkermatten. Men koos voor 2 kunststof varianten, omdat deze wasbaar zijn en daardoor hygiënisch: de originele Zweedse spijkerbed met 640 kunststoffen spijkertjes van elk 15 mm hoog, en de Russische spijkermat met ongeveer 4000 tandjes van 4 mm hoog. (Beide spijkermatten zijn beter voelbaar dan stoffen spijkermatten die op de markt zijn en tussen de 6000 en 7000 tandjes hebben).

Met minder spijkers/tandjes wordt het lichaamsgewicht verdeeld over een kleiner aantal drukpunten, hetgeen een diepere werking geeft. De originele Zweedse spijkermat is gemaakt van food grade TPE kunststof (100% vrij van Latex en PVC) en is voorzien van CE-markering. De Russische spijkermat is gemaakt van traditionele kunststof.

Resultaat

Het resultaat toont significante pijnverlichting bij ernstige pijn (zie publicatie en tabel volgende pagina). Er waren indicaties dat depressie, angst en stress verminderden en dat het energieniveau van de experimentele groep tijdens de behandeling steeg, maar deze resultaten waren niet statistisch significant. Ondanks dat waren de deelnemers zelf zeer enthousiast over de behandeling.

Tijdens hun bezoek aan de kliniek vertelden ze spontaan dat ze zich energieker voelden, ‘s nachts beter sliepen en dat ze zich door het gebruik van de spijkermat beter voelden.

Variable Control group Experimental group
  Before After Before After
Worst pain intensity 66.93 (17.60) 64.80 (19.45) 68.14 (17.26) 53.81 (24.37)
Normal pain intensity 28.00 (19.77) 28.20 (18.42) 30.24 (16.55) 28.05 (17.55)
Painful areas (PAI) 74.53 (84.30) 61.20 (58.91) 70.57 (52.93) 50.10 (43.45)

Tijdens het onderzoek zijn geen nadelige effecten/bijwerkingen naar voren gekomen. Men moet wel beseffen dat er risico’s verbonden kunnen zijn aan behandeling met een spijkermat. Denk aan het gebruik van bloedverdunnende medicijnen. Er werd geen verschil gemeten tussen de beide varianten spijkermatten die in het onderzoek gebruikt werden.

Conclusie van Susanna Lindelöw*

“Deze resultaten zijn een indicatie dat er meer en uitgebreider onderzoek moet komen naar de werking van de spijkermat. Het zou toch geweldig zijn als pijnartsen een spijkermat op recept kunnen voorschrijven bij rug-, nek- en schouderklachten. Dit ter aanvulling op de reeds gebruikte pijnmedicatie of als zelfstandige behandeling voor diegenen die geen pijnstillers willen slikken of er niet tegen kunnen.”

De originele Zweedse Spijkermat is in Nederland verkrijgbaar via de betere gezondheidswinkels en spijkermat.com. Lees hier het volledige onderzoek.

*Susanna Lindelöw is de uitvinder van de originele Zweedse Spijkermat en introduceerde deze in 2005.

Geweldige ervaring! Het werkt echt! Gemiddeld geven de gebruikers 4,8 ster aan de Spijkermat als waardering.
4.8/5